Bezoeken aan Ieper, Somme en Verdun

Op 11 november 1918 om 11 uur ‘s morgens eindigde de jaren durende Wereldoorlog in een wapenstilstand. De oorlog begon in 1914 met een moordaanslag op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand. De schattingen lopen uiteen, maar meer dan negen miljoen soldaten zijn in de tussenliggende vier jaar gesneuveld, miljoenen andere raakten gewond en velen werden invalide.

Tijdens deze reis volgen we, onder leiding van militair historicus Rian van Meeteren, de frontlinies in België en Frankrijk. We zien de plekken waar gevochten is, de loopgraven, de eindeloze hoeveelheid begraafplaatsen, de monumenten en de musea met originele stukken en persoonlijke verhalen. Daarnaast proberen we ook de oorlog te plaatsen in het bredere perspectief van de Europese geschiedenis. Met al deze elementen geeft deze reis een bijzonder totaaloverzicht van de Eerste Wereldoorlog.

Reisprogramma:

Dag 1: Dapper België

We starten bij P&R Westraven in Utrecht. Per bus rijden we naar Nieuwpoort in België. Hier bezoeken we de Ganzenpoot, het sluizencomplex dat een belangrijke rol speelde in de verdediging van België tijdens de eerste weken van de oorlog. We rijden door naar de Dodengang in Diksmuide, het laatst bewaarde stuk van het Belgische loopgravenstelsel. Een stukje verderop ligt de IJzertoren, het monument gewijd aan de Frontbeweging en het Vlaams nationalisme. We rijden door naar Ieper, via de Duitse militaire begraafplaats Vladslo. Hier bevindt zich de bekende beeldengroep ‘Treurend ouderpaar’ van Käthe Kollwitz. ’s Avonds wonen we de Last Post ceremonie bij bij de Menenpoort in Ieper.

We overnachten in de buurt van Ieper


Dag 2: De wereld in oorlog

We starten deze dag in Ieper en bekijken in alle rust de Menenpoort. In Zonnebeke bezoeken we Museum Passchendaele, waar onder meer enkele loopgraven zijn gereconstrueerd. Ook brengen we een bezoek aan het indrukwekkende Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog.
In de middag rijden we naar Peronne in Frankrijk. Onderweg stoppen we bij de heuvel Notre Dame de Lorrete bij Alblain St. Nazaire. Hier bevindt zich een Frans necropool met basiliek en lichttoren. Recent is hier een nieuw namenmonument voor de slachtoffers onthuld. In Vimy Ridge bezoeken we het indrukwekkende monument, de loopgraven en het ondergrondse gangenstelsel. We overnachten in de buurt van Peronne.

Dag 3: ‘De Slag aan de Somme’

In Peronne bevinden we ons midden in het Sommegebied, waar vanaf juli 1916 de grote Slag aan de Somme plaats had. Het centrum van het voormalige slagveld is het Thiepvalmonument met bezoekerscentrum. In Beaumont Hamel bevindt zich een geconserveerd loopgravengebied met onder meer het Newfoundland Memorial. We overnachten wederom in de buurt van Peronne.

Dag 4: Chemin des Dames

Op deze dag reizen we verder richting Verdun, waar in 1916 die andere grote slag plaatsvond. Op de route van Peronne naar Verdun nemen we het boek Velden van Weleer als leidraad. We komen langs de grot en het museum Caverne du Dragon, het uitzichtpunt en de resten van de loopgraven bij Craonne. In de Champagne bezoeken we het Monument Navarin en het Musée Marne 14-18 in Suippes. Iets verder naar het noorden komen we bij Romagne sous Montfaucon. Hier heeft de Nederlander Jean Paul de Vries zijn museum van slagveldvondsten.

We overnachten in de buurt van Romagne.


Dag 5 : Verdun

Hier staan we middenin de herinneringen aan de Slag om Verdun. We bezoeken de citadel in Verdun en Fort Douamont. Het bijbehorende Oussuaire herbergt de resten van 130.000 ongeïdentificeerde Franse en Duitse soldaten. Fleury-devant-Douaumont is een van de vele dorpen in Frankrijk die tijdens de oorlog volledig van de kaart geveegd is, een zogenaamd Village Détruit. Hier bezoeken we het Memorial Museum. We sluiten deze dag af met de mijnkraters en de loopgraven in Vauquois.

We overnachten in de buurt.


Dag 6 : thuisreis

Vanuit Verdun rijden we via België rijden we terug naar Nederland. Onderweg maken we een tussenstop bij Fort Loncin bij Luik. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werd dit fort als “onneembaar” beschouwd, maar de forten waren nooit aangepast aan de nieuwste artillerieontwikkelingen. De Duitsers maakten hier voor het eerst gebruikt van de Dikke Bertha’s, het 42 cm om het fort te bestoken. De sporen hiervan zijn nog duidelijk zichtbaar. We bezoeken hier het museum in het fort.

Aan het einde van de middag arriveren we in Utrecht.

Reisinformatie

Datum: 26 t/m 31 augustus 2024
Prijs: 2-pers.kamer € 1.445,- p.p.
1-pers.kamer € 1.595,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Vertrek: Utrecht P&R Westraven

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.