Weimar, de Heimat van de Duitse cultuur
Het gebied Thüringen net als Saksen in Oost-Duitsland staan bekend om hun culturele waarde door de eeuwen heen in Duitsland. Van oudsher waren het gebieden voor handwerk, ambacht en industrie. Maar ook de natuur met het Thüringer woud nodigde schrijvers uit erover te schrijven of zij werden erdoor geïnspireerd. Zo was Weimar een van de vele plaatsen in Duitsland voor de Duitse romantici Goethe of Schiller of Bach. En de afgelopen eeuw kwam het Bauhaus er nog bij met zijn nieuwe architectuur en design en ambacht. Maar Weimar kende in de Tweede Wereldoorlog ook het concentratiekamp Buchenwald. Hoe verhoudt zich dat?
Deze reis neemt Anja Fricke u mee om deze verschillende periodes te bespreken. Hierbij komt ook aan de orde hoe men met Weimar en haar rijke Duitse cultuur in de DDR is omgegaan.
Reisprogramma:
REIS WEIMAR van dag tot dag
Dag 1, maandag 18 september
Vanaf Utrecht reizen we per luxe touringcar naar Thüringen. Op deze eerste reisdag is onze bestemming: Eisenach, de geboortestad van Johann Sebastiaan Bach, woonplaats van Maarten Luther en vestigingsplaats van de auto-industrie. Aan het eind van de middag bezoeken we Kasteel de Wartburg, de meest Duitse van alle burchten. Luther vertaalde daar in ballingschap de Bijbel in het Duits, we horen er het verhaal van Elizabeth van Thüringen en vergapen ons aan de architectuur.
Daarna gaan we naar ons hotel in Eisenach.
Dag 2, dinsdag 19 september
In de ochtend maken we een korte wandeling door Eisenach en bezoeken Automobile Welt Eisenach, waar we kennismaken met de geschiedenis van automerken als DIXI, BMW, OPEL en natuurlijk WARTBURG.
Vervolgens rijden we naar Weimar, de stad die de komende dagen onze thuisbasis zal zijn. Na de lunch maken we een verkennende stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en lopen binnen bij het Haus der Weimarer Republik.
In de avond kijken we de DEFA film ‘Der Untertan’, naar de roman van Heinrich Mann, uit 1951.
Overnachting in Weimar.
Dag 3, woensdag 20 september
In de ochtend blijven we in Weimar en gaan een kijkje nemen in het Bauhaus Museum. Na de lunch stappen we in de bus en rijden door de woonwijk Schöndorf-Waldstadt naar de bosrijke omgeving van Weimar, waar bij de Ettersberg in opdracht van Heinrich Himmler in 1937 het concentratiekamp Buchenwald gebouwd werd. Met een gids bezoeken we deze plek, die getuigt van de gruwelijkheden van het nazi-regime.
Later in de middag gaan we terug naar ons hotel in Weimar. In de avond hopen we een concert te kunnen bezoeken.
Dag 4, donderdag 21 september
Vandaag gaan we naar Erfurt, de hoofdstad van Thüringen en in de DDR-tijd de hoofdstad van het Bezirk Erfurt. In 1970 kwam Willy Brandt naar deze stad. Hij was de eerste West-Duitse regeringsleider die in de DDR kwam en in deze stad door het volk als een bevrijder werd begroet, dit tot groot ongenoegen van de SED.
Natuurlijk gaan we naar het Willy Brandt Denkmal, maken we een wandeling door de stad en nemen een kijkje in de Alte Synagoge. De Gedenk- und Bildungsstätte aan de Andreasstraße herinnert ons aan de onderdrukking en verzet tijdens de dictatuur van de DDR.
In de middag staan er nog twee bijzondere locaties op het programma. In de DDR-Ausstellung Deudera worden we omringd door vele produkten uit de DDR-tijd. Maar een meer beladen bezoek is Erinnerungsort Topf und Söhne, het bedrijf dat de ovens bouwde voor de crematoria van Auschwitz-Birkenau en Buchenwald, nu herdenkingsoord.
Overnachting in Weimar.
Dag 5, vrijdag 22 september
We blijven vandaag in Weimar om die musea en bezienswaardigheden te bezoeken, die we nog gemist hebben. Zoals het Museum Neues Weimar, met een vaste collectie van de vroeg Modernen van de Weimarer Mahlerschule tot Henry van de Velde en de Hertogin Anna Amalia Bibliotheek. Of een bezoek aan Goethes Gartenhaus, of het huis van Schiller of Liszt.
Ook de historischer Friedhof met de ‘Fürstengruft’ staat nog op ons lijstje en een rit door de Plattenbau gebieden. En ben je in Weimar dan mag je ook de gebouwen van de architect Henry van de Velde niet missen, zoals Haus Pappeln of Villa Dürckheim, nu een woonhuis maar eerder kantoor voor de Sowjets en het Ministerie für Staatssicherheit.
Overnachting in Weimar.
Dag 6, zaterdag 23 september
Vandaag is het weer tijd om naar huis te gaan. Onderweg is er volop gelegenheid om met elkaar na te praten over de afgelopen week. Tegen 19.00 uur verwachten we te arriveren in Utrecht, bij P&R Westraven.
Reisinformatie
Datum: | 18 t/m 23 september 2023 |
Prijs: | wordt nog bekend gemaakt |
Inclusief: | Busreis, hotelovernachtingen, gids, entrees, informatiepakket, koffie/thee, lunches en diner inbegrepen. |
Exclusief: | Reis- en annuleringsverzekeringen |
Vertrek: |
Vanaf P&R Westraven in Utrecht |