Project Description

Een reis in het kielzog van Tromp en De Ruyter met Luc Panhuysen

Met Tallship ‘Oosterschelde’ van Ramsgate naar Vlissingen o.l.v. Luc Panhuysen

Een reis over zeeslagen in de zeventiende eeuw valt grofweg op te delen in twee periodes. In de eerste helft van de zeventiende eeuw werd er gevochten tegen Spaanse Armada’s en invasiepogingen in voornamelijk Zeeland.

In de tweede helft van de zeventiende eeuw hebben we de drie Engels-Nederlandse oorlogen die voor een belangrijk deel op zee werden uitgevochten.

We maken deze reis in september en dan is het meest verstandig om de reis van Engeland af naar Nederland te maken.

Luc Panhuysen, de bekende historicus die al veel schreef over de zeventiende eeuw, gaat deze reis begeleiden.

  • Vaartocht met de schoener Oosterschelde over de Noordzee

  • Met aan boord historicus Luc Panhuysen

  • Van Engeland naar Nederland met aandacht voor beroemde zeeslagen

Reisprogramma:

Dag 1, naar Engeland
Afhankelijk van hoe groot de groep wordt verplaatsen we ons per trein of per bus naar Londen. In de loop van de dag arriveren we dan in Londen waar we een aantal nachten blijven.

Dag 2, Greenwich
’s Morgens reizen we naar Greenwich bij Londen voor een uitgebreid bezoek aan het Maritiem Museum. We brengen nog wat tijd door in Greenwich voor onder andere een bezoek aan de nulmeridiaan van Greenwich in het park.

Dag 3, Chatham
Met een bezoek aan de Royal Historic Dockyards in Chatham zien we de Engelse maritieme historie. We nemen ruim de tijd om dit uitgebreide complex te bezoeken.

’s Middags bezoeken we Upnor Castle aan de overkant van de Medway waar het verhaal van de Tocht naar Chatham vanuit Engels perspectief wordt verteld.

Dag 4, van Ramsgate naar Zeebrugge
We schepen deze dag bij Ramsgate in op het schip ‘De Oosterschelde’. Deze zeewaardige driemastschoener stamt uit 1917 en heeft dienst gedaan als zeilend vrachtschip. Door haar fraaie lijnen, de imposante tuigage en perfecte restauratie dwingt het schip respect af. De restauratie heeft haar In oude glorie hersteld en nu bevaart de Oosterschelde de wereldzeeën.

We steken het kanaal over naar de Belgische kust. Ten zuiden van Ramsgate ligt ‘the Downs’ of in het Nederlands ‘Duins’. In deze beschutte baai vonden zeilschepen een veilige ankerplaats tegen westerstormen maar het was ook het decor van de vernietiging van de Tweede Spaanse Armada door een vloot onder leiding van Maarten Harpertszoon Tromp in neutrale Engelse wateren.

Dag 5, van Zeebrugge naar Vlissingen
’s Morgens maken we een excursie naar Sluis. Dit vestingstadje speelde een belangrijke rol in het eerste decennium van de 17e eeuw in de Tachtigjarige Oorlog. Zo vond er in 1603 de Zeeslag bij Sluis plaats tussen Spaanse en Staatse galleischepen.

Rond de middag schepen we weer in op de Oosterschelde en varen dan naar Vlissingen

Dag 6, Vlissingen
We bezoeken het MuZEEum in Vlissingen waar veel maritieme historie te vinden is en uiteraard ook veel aandacht is voor Michiel de Ruyter. Een stadswandeling brengt ons in de sfeer van het Vlissingen van de zeventiende eeuw.

In de loop van de dag brengt een bus ons via de Zeeuwse eilanden naar Den Haag waar we de reis afsluiten.

Reisinformatie

Datum: 23 t/m 28 september 2019
Prijs: Op basis van gebruik 2-persoonskamer / hut: € 1.950,- p.p.
Op basis van gebruik 1-persoonskamer / hut: € 2.295,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vaartocht, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, gidsen inbegrepen.
Reisleider: Luc Panhuysen
Vertrek: Vanaf Den Haag

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.