Met historicus Luc Panhuysen naar Venlo en Maastricht

In juni 1673 veroverden de Franse troepen Maastricht, één van de sterkste vestingen van het Europese continent. De overwinning kreeg een prominente plek in de Spiegelzaal in Versailles. Met Luc Panhuysen bezoeken we de tentoonstellingen over het Rampjaar 1672/73 in het Limburgs Museum in Venlo en in het  Centre Ceramique in Maastricht.

Twee rivalen, Willem III en Lodewijk XIV, streden 350 jaar geleden om roem, succes en de vestingstad Maastricht. Die strijd had grote gevolgen voor de bevolking van het Maasdal, het huidige Limburg, waar de strijd zich afspeelde. Hoe groot, laat de tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas zien in het Limburgs Museum in Venlo.

In 2023 is het 350 jaar geleden dat Maastricht belegerd en veroverd werd door de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. Een mooi moment om de verborgen verhalen van de Maastrichtse geschiedenis rondom 1673 te vertellen. Dat doen ze in het Centre Ceramique in Maastricht met de tentoonstelling Maastricht 1673 : De Zonnekoning verovert de stad.

Luc PanhuysenLuc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis. Hij was onder andere werkzaam als journalist bij Het Parool en De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde eerder minibiografieën over Jean-Jacques Rousseau en Lord Byron, en ‘De Ware Vrijheid’ over de gebroeders De Wit. Zijn boeken ‘Rampjaar 1672’ is een moderne klassieker, die in 2021 in herziene versie is verschenen. In 2021 verscheen tevens zijn nieuwste boek ‘Het monsterschip’. In januari 2022 kwam de jubileumeditie van dit werk uit.

(biografie en foto: Atlas Contact)

Reisprogramma:

Dag 1, Limburgs Museum, Venlo

We beginnen op vrijdagmiddag in Venlo in het Limburgs Museum in Venlo met een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Slaags aan de Maas, De  Zonnekoning en Oranje’.

Per trein reizen we naar Maastricht, waar we dineren en overnachten in het Grand Hotel l’Empereur, tegenover het station.

Dag 2, Centre Ceramique, Maastricht

Op zatedag bezoeken we eerst de tentoonstelling ‘Maastricht 1673’ in het Centre Ceramique. Vervolgens steken we de Maas over en bezoeken we de vestingwerken bij het Jekerkwartier en het standbeeld van d’Artagnan.

In de loop van de middag sluiten we het programma af met een drankje op het Vrijthof.

Terugreis op eigen gelegenheid.

Reisinformatie

Datum: 3 t/m 4 november 2023
Prijs: € 295,- p.p. op basis van een 2-persoonskamer
€ 360,- p.p. op basis van een 1-persoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor overnachting, maaltijden, en gids
Exclusief: Treinreis van Venlo naar Maastricht, Toegang tot Limburgs Museum en Centre Ceramique (gratis met Museumkaart)
Gids: Luc Panhuysen

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.