Project omschrijving

Eurovisiesongfestival in de Middeleeuwen

‘Tannhäuser oder der Sängerkrieg auf der Wartburg’

Niet velen zullen zich beseffen dat reeds in de Middeleeuwen een soort competitie tussen zangers werd georganiseerd door de Graaf van Thüringen. Minnesänger uit heel Europa nodigde hij uit bij zich op zijn kasteel, de Wartburg bij Eisenach’, om te laten horen wat zij in hun mars hadden. Je kunt daarom stellen dat de Graaf stond aan de wieg van het ontstaan van wat na de Tweede Wereldoorlog het Eurovisie songfestival is gaan heten. Alle grote zangers uit de elfde en twaalfde eeuw waren op de Wartburg aanwezig als de Graaf hen daar uitnodigde. Veel van deze waren zo beroemd dat hun werk ook in de Duitse, Franse en Nederlandse letterkunde bekend is opgenomen. Hun beeltenis en levensbeschrijving is opgenomen in het bekende Codex Manesse, waarvan het origineel berust in de Universiteitsbibliotheek van Heidelberg. Er was een tijd dat alle deelnemers de Limburgse Hendrik van Veldeke beschouwden als de grootste Minnezanger. Wij zullen in deze reis aan de hand van de opera Tannhäuser van Richard Wagner, de voorloper van het Eurovisie festival, het middeleeuwse festival opnieuw beleven. We gaan via Bayreuth naar de Wartburg en beleven daar iets van de sfeer van het Middeleeuwse Eurovisiesongfestival.

Reisprogramma:

Dag 1

De eerste dag rijden we met een touringcar vanaf Utrecht naar Bayreuth. De reis wordt regelmatig onderbroken voor koffie/thee, lunch en bijvoorbeeld een bezoek aan het klooster Maria Laach. Onderweg vertelt Mylou over Wagner en zijn voorkeur voor opera onderwerpen uit de Europese Middeleeuwen en Hugo Roos vertelt over de ontwikkeling van de Middeleeuwse letterkunde.

Dag 2

In Bayreuth geven we aandacht aan Wagner met een bezoek aan Haus Wahnfried. Ook wordt deze dag het Grafelijke Operatheater bezocht.

Dag 3

Via Jena reizen we deze dag naar Eisenach. In Jena wordt de Universiteitsbibliotheek bezocht met het Jenaer Liederhandschrift. De Tannhäuser sage komt in de Duitse literatuurgeschiedenis veelvuldig voor. Tannhäuser is de kunstenaarsnaam van Heinrich von Ofterdingen. Het is een der Minnesänger die op de Wartburg furore heeft gemaakt. In het handschrift dat in Jena wordt bewaard, komen gedichten en liederen voor die aan hem kunnen worden toegeschreven.

Dag 4

We bezoeken overdag het Bachmuseum in Eisenach en wonen ‘s avonds de opvoering van opera Tannhäuser in de Wartburg bij. Het is niet eenvoudig hier kaarten voor te krijgen. Wij hebben voor deze gelegenheid de hand kunnen leggen op een serie toegangskaarten.

Dag 5

Deze dag reizen we op ons gemak terug naar Nederland. Waarschijnlijk onderbreken we de reis voor een bezoek aan de Villa Hügel van de familie Krupp bij Essen.

Reisleiders

Prof. Dr. Hugo Roos

Hugo Roos (1945) bekleedde posities als hoogleraar aan de KMA, UVA en Erasmus Universiteit. Na zijn afscheid in 2005 heeft hij meer dan tien jaar cursussen georganiseerd in het kader van Hoger onderwijs voor ouderen (Hovo) aan die laatste instelling. Zijn onderwerpkeuze had veelal een relatie met zijn passie voor muziekgeschiedenis in het algemeen en opera in het bijzonder. Thans is hij nog bestuurslid van de Stichting Comité Nederlandse Onafhankelijkheid. Hij zingt graag en is lid van twee zangkoren.


Mezzosopraan Mylou Mazali

De mezzosopraan Mylou Mazali studeerde aanvankelijk Spaans aan de Universiteit van Amsterdam. Door een bijbaantje als figurant bij de Nederlandse Opera werd zij gefascineerd door de pracht en praal van het operavak. Zij studeerde vervolgens muziektheorie aan de Schumann Academie en volgde zanglessen bij Aafje Heijnis, Pieter van den Berg en bij Hebe Dijkstra volgt zij tot op heden coaching. Mylou begon haar carrière als koorzangeres in Tel-Aviv Israël en vervolgens bij de Nationale Reisopera in Enschede. Na een korte solo carrière via ZBF in Duitsland besloot Mylou in 2007 haar eigen opera gezelschap in Nederland op te richten onder de naam ‘Opera per Tutti!’ Samen met Hugo Roos presenteerde zij operacursussen aan de HOVO aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Mylou Mazali is een veelgevraagd soliste, presentatrice en geeft muzikale lezingen.

Reisinformatie

Datum: 3 t/m 7 juni 2021
Prijs: € 1.095,- p.p. op basis van een 2-persoonskamer
€ 1.195,- p.p. op basis van een 1-persoonskamer
Inclusief: Vervoer, gidsen, maaltijden, toegangen, hotelovernachtingen en bijwonen Opera Tannhäuser
Exclusief: Reis- en/of annuleringsverzekeringen
Voorbehouden: Op dit moment moeten we een aantal voorbehouden maken of deze reis echt mogelijk is:
– Het doorgaan is afhankelijk van de stand van zaken rondom het coronavirus
– Deze reis is voorzien met 30 deelnemers. Met de huidige maatregelen kan dat niet in één touringcar. Hangt dus ook samen met het voorgaande punt.
– Medio eind augustus 2020 moeten wij definitief laten weten of we de kaarten voor de opera willen afnemen. Als er op dat moment nog onvoldoende belangstelling is voor de reis kunnen we nog van deze kaarten afzien.

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.