Project Description

Zeil door de tijd met de clipper ‘Stad Amsterdam’ – Februari 2019

Exclusieve zeiltocht Bovenwindse Eilanden
Met historicus Gert Oostindie

Varen
De noordoostelijke passaatwind laat de zeilen klapperen. U staat op het dek van het luxueuze schip Stad Amsterdam en ziet aan de nevelige horizon de contouren opdoemen van een Caraïbisch eiland. In samenwerking met de Clipper Stad Amsterdam en historicus Gert Oostindie maken we in februari 2019 een unieke reis in het Caraïbisch gebied.

De tocht
De reis begint op het Franse eiland Guadeloupe. Na enkele dagen scheept u in op de Stad Amsterdam voor een tiendaagse cruise. Tijdens deze tocht bezoeken we Antigua, Saint Kitts and Nevis, Sint Eustatius, de Britse Maagdeneilanden en de vaartocht eindigt op Sint Maarten. Op elk eiland organiseren we excursies en bezoeken unieke plekken die de geschiedenis van elk eiland vertellen. Waar we ook komen, elk verhaal is weer anders en toch zijn er ook weer overeenkomsten. Elk eiland is gekleurd door de koloniale invloeden van Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland.

Het is niet alleen die enorme verscheidenheid aan culturen die deze reis uniek maakt. Elk eiland heeft ook weer een uniek klimaat en natuur. Als u wilt is er natuurlijk ook de mogelijkheid om te zwemmen en te snorkelen.

Van Columbus tot Castro
Het zeilen en de bezoeken aan de eilanden worden afgewisseld met verhalen van Gert Oostindie over de historie van dit gebied. In, zoals hij het zelf graag noemt, ‘Van Columbus tot Castro’, neemt hij u mee door de geschiedenis van dit gebied. Uiteraard gaat de historie veel verder terug dan Columbus en op verschillende eilanden zullen we hier ook aandacht aan besteden. Het unieke karakter van elk eiland is vaak afhankelijk van welk Europees land het meest dominant aanwezig is geweest. Na de Tweede Wereldoorlog kwam elk eiland in een nieuwe verhouding tot het moederland te staan. Van onafhankelijk land tot overzees gebiedsdeel.

Programma

Dag 1, dinsdag 19 februari, reisdag
U reist vanaf Schiphol Amsterdam. Met een overstap in Parijs vliegen we naar Guadeloupe.

Dag 2, woensdag 20 februari, Grande Terre
Guadeloupe is een Frans overzees departement. De munteenheid is dan ook de Euro. De eerste dag op deze eilandengroep bezoeken we verschillende interessante locaties op het hoofdeiland Grande Terre. Bij het Fort Fleur d’épée heeft u een magnifiek uitzicht over de baai. Het Schoelcher Museum en het Memorial ACTe Museum vertellen de geschiedenis van de slavernij en het afschaffen daarvan. Ook bezoeken we de voormalige suikerplantage Le Pays de la Canne.

Dag 3, donderdag 21 februari, Basse Terre
Gelegen aan de voet van de vulkaan is de stad Basse Terre de hoofdstad van de eilandengroep en de grootste plaats van het gelijknamige eiland. We bezoeken het historische centrum en het Fort Delgrès. In de botanische tuin komen we tal van plantensoorten tegen die in dit deel van de wereld te vinden zijn.

Dag 4, vrijdag 22 februari, Guadeloupe
Het is mogelijk om deze dag ontspannen te genieten van het leven in de Caraïben aan de boulevard van Basse Terre. Voor degenen die dat op prijs stellen organiseren we een excursie naar het eiland  La Désirade, waar in een groot beschermd natuurgebied een enorme biodiversiteit te vinden is.

Dag 5, zaterdag 23 februari, inschepen en afvaart naar Antigua
Het schip Stad Amsterdam ligt ’s morgens gereed in de haven van Pointe-à-Pitre. Na het inschepen maakt u kennis maken met de bemanning en het schip. Daarna zetten we zeil voor de overtocht naar het eiland Antigua. Het schip zeilt ’s nachts door en tegen de ochtend arriveren we in de baai Falmouth aan de zuidkant van Antigua.

Dag 6, zondag 24 februari, Antigua
’s Morgens brengen we een bezoek aan Nelson Dockyard. Vernoemd naar de Britse admiraal die ook enige jaren op dit eiland gestationeerd was. Het eiland was een belangrijke aanlegplaats voor de Britse Marine. ’s Middags bezoeken we Saint John’s, de hoofdstad. Hier zijn weer vooral de invloeden uit Engeland te zien.

Tegen de avond keren we terug naar de Stad Amsterdam. Het schip blijft voor de nacht liggen in de haven.

Dag 7, maandag 25 februari, oversteek naar Saint Kitts en Nevis
Vandaag is een echte cruise-dag door het Caraïbisch gebied als we oversteken naar de eilandengroep Saint Kitts and Nevis. Van ver komt de berg van Nevis al in zicht. Christoffel Columbus meende sneeuw te zien boven op de berg en gaf het eiland de naam  “Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw” (Spaans: Nuestra Señora de las Nieves). We verwachten tegen het einde van de middag aan te komen en waarschijnlijk is er wel tijd voor een drankje in een strandtent.

Dag 8, dinsdag 26 februari, Saint Kitts and Nevis
Vanaf de hoofdstad Basseterre organiseren we een eilandtour over Saint Kitts. Dit eiland was een tijdlang opgedeeld in een Frans deel en een Brits deel en de hele Caraïbische is hier zichtbaar. Zo bezoeken we Romney Manor, de voormalige suikerplantage Wingfeld Estate, waar nu prachtige tuinen te vinden zijn. Andere plekken die we tegen komen zijn ‘Half Way Tree Village’, Brimstone Hill Fortress en Bloody Point.

Tegen het vallen van de avond schepen we in en steken over naar Sint Eustatius dat een paar uur varen verder ligt en waar we in de loop van de avond verwachten aan te komen.

Dag 9, woensdag 27 februari, Sint Eustatius
Het Nederlandse eiland Sint Eustatius mag op deze reis natuurlijk niet ontbreken. We bezoeken hier Fort Oranje en Oranjestad met bijvoorbeeld het St. Eustatius Museum. Ook is er volop tijd om te ontspannen en rustig rond te kijken op dit eiland.

Tegen het einde van de middag kiezen we weer het ruime sop voor de langste oversteek van deze reis, die naar de Britse Maagdeneilanden.

Dag 10, donderdag 28 februari, Jost van Dyke
In de loop van de ochtend varen we de archipel van de Britse Maagdeneilanden binnen. Zeilend tussen grote eilanden en kleine onbewoonde rotseilandjes. Het is een unieke beleving,  juist met een schip als Stad Amsterdam. Uiteindelijk arriveren we op het eiland Jost van Dyke. Er gaan verhalen rond dat het eiland zijn naam te danken heeft aan de Nederlandse piratenkapitein Joost van Dyk. De barretjes rondom Great Harbour zijn een trekpleister voor de wijde omgeving en zullen ook voor ons aantrekkingskracht hebben.
Het schip blijft hier liggen voor de nacht.

Dag 11, vrijdag 1 maart, Tortola
Ter Tholen noemde Nederlandse kolonisten dit eiland, naar het Zeeuwse Tholen. Later toen de Engelsen het in bezit namen, evolueerde de naam naar Tortola.  In Road Town komen we veel van de historie van de eilandengroep tegen. Ook op dit eiland vinden we plantages en veel koloniaal erfgoed.

Uiteindelijk eindigen we deze dag op Peter Island.

Dag 12, zaterdag 2 maart, Peter Island
De prachtige stranden van Peter Island nodigen uit om even een stukje te zwemmen of om een wandeling te maken langs de vloedlijn.

Indien gewenst kunt u ook snorkelen of andere wateractiviteiten ondernemen.

Het volgende eiland dat we aandoen is Virgin Gorda. Hier zullen we ook met het schip voor de nacht blijven liggen.

Dag 13, zondag 3 maart, Virgin Gorda
Spanish Town is de belangrijkste plaats op dit eiland en verwijst naar de Spanjaarden die hier zaten. Een fort en restanten van vroegere bewoning zijn nog terug te vinden. De vondst van koper maakte dit eiland belangrijk. De oude kopermijnen zijn nog te vinden.

In de loop van de middag worden de zeilen weer gehesen voor de oversteek naar Sint Maarten.

Dag 14, maandag 4 maart, Sint Maarten
De verwachting is dat we ’s morgens aankomen op Sint Maarten. We ontschepen hier en betrekken dan een hotel in Philipsburg.

Dag 15, dinsdag 5 maart, Sint Maarten
Met een bus maken we een tocht over zowel het Nederlandse als het Franse deel van Sint Maarten.

Dag 16, woensdag 6 maart, Saba
Met de ferry maken we een dagtrip naar Saba. Deze draagvleugelboot brengt ons in circa anderhalf uur naar dit kleine eiland en tegen de avond weer terug. Op Saba bezoeken we het plaatsje The Bottem. We bezoeken ook de woning van kapitein Josiah Peterson dat is ingericht als museum en de nadruk legt op de relatie van Saba met de zee.

Tegen de avond keren we terug naar Sint Maarten.

Dag 17, donderdag 7 maart, Sint Maarten
We verblijven deze dag nog op Sint Maarten en vliegen tegen het einde van de dag terug naar Nederland waar we de volgende dag aankomen.

Gert Oostindie
Prof. dr. Oostindie is historicus, gespecialiseerd in Nederlandse (post)koloniale en Caraïbische geschiedenis. Hij is directeur van het KITLV instituut van de KNAW.

Oostindie’s voornaamste onderzoeksgebieden zijn de Caraïbische en Nederlandse koloniale geschiedenis en postkoloniale geschiedenis. Hij publiceerde ruim 25 boeken en enkele honderden artikelen over de geschiedenis en dekolonisatie van de Nederlandse Caraïben; over geschiedenis, etniciteit en migratie in het Caraïbisch gebied en in Latijns-Amerika in het algemeen.

Het schip
Op het bovendek waant u zich op een historische klipper uit de negentiende eeuw. Het fraaie kaartenhuis, de drie enorme masten, de lijnen aan dek, het schitterend onderhouden teak houtwerk, de bemanning die de zeilen hijst en strijkt op de manier zoals dat in de negentiende eeuw ging: alles ademt de sfeer van de ruige, negentiende-eeuwse zeevaart. Tegelijkertijd heeft het passagierszeilschip Stad Amsterdam ook benedendeks de luxe van de eenentwintigste eeuw voor u in petto.

In 2009 vormde dit schip het decor van de VPRO serie ‘Beagle: In het kielzog van Darwin’.

Op onderstaande video ziet u de bemanning aan het werk op het schip tijdens een zeiltocht.

Reisinformatie

Datum: 19 februari t/m 8 maart 2019 ~ deze reis is VOL!
Prijs: 2-persoonskamer/hut € 6.995,- p.p.
1-persoonskamer/hut € 8.745,- p.p.
De prijs ligt mogelijk hoger dan u van Historizon gewend bent. De reden hiervoor is te vinden in de exclusiviteit van het schip Stad Amsterdam. De verzorging is op het niveau dat u van Historizon gewend bent en reisleider Gert Oostindie is een autoriteit op het gebied van de Caribische geschiedenis.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegticket, hotels, verblijf aan boord van de Stad Amsterdam, havengelden, alle maaltijden als ontbijt, lunch en diner, toegangen, gidsen en excursies inbegrepen.
Exclusief: Reis en/of annuleringverzekering
Reisleider: Prof. Dr. Gert Oostindie
Vluchten: Vanaf luchthaven Schiphol

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.