Project omschrijving

Bezoek Meppel, de Koloniën van Weldadigheid, hunebedden en de voorstelling ‘Het Pauperparadijs’

In samenwerking met hotel Abdij de Westerburcht organiseren we een streekreis in Drenthe in combinatie met een bezoek aan de voorstelling ‘Het Pauperparadijs’. Het viersterrenhotel Abdij de Westerburcht is centraal gelegen in Drenthe in Westerbork. Abdij de Westerburcht is geïnspireerd op de uitstraling van Abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot, waar een van de weinige trappistenbieren in Nederland onder toezicht van de monniken gebrouwen wordt.

Reisprogramma:

Dag 1, Meppel

Vanaf Amersfoort gaat de reis eerst naar Meppel. De oude binnenstad van Meppel, met haar grachten, pleinen en pakhuizen weerspiegelen het handelsverleden
van de stad. Met een gids maken we een wandeling door de stad. ’s Middags bezoeken we de historische Mariakerk te Ruinen. We sluiten de middag af met een drankje in het Olde Posthuus aan de oude onverharde postweg in Anholt. Het diner gebruiken we in het hotel.

Dag 2, Koloniën van Weldadigheid

We reizen `s morgens eerst naar de koloniën van Weldadigheid Frederiksoord en Wilhelminaoord. In 1818 werd een bijzonder project opgestart door generaal Johannes van den Bosch om de schrijnende armoede in de Nederlandse steden te bestrijden. ’s Middags bezoeken we Veenhuizen dat zich ontwikkelde tot gevangenissen. Tegenwoordig vinden we hier het Gevangenismuseum. ’s Avonds wonen we hier de voorstelling ‘Het Pauperparadijs’ bij.

In ‘Het Pauperparadijs’ volgen we de Amsterdamse weesjongen Teunis, die plotseling met zijn zusje Aagje gedeporteerd wordt naar de gestichten van Veenhuizen. Hij zoet een uitweg terug naar huis, maar raakt verliefd op bewakers dochter Cato. Hun verboden liefde en de ongelijke strijd tegen het gezag maken het leven onmogelijk.

Dag 3, Havezaten en hunebedden

We starten deze dag met een bezoek aan de havezate Mensinge in Roden. Het geeft een kijkje in het leven van de fascinerende familie Kymmell, die eind achttiende eeuw de Havezate bewoonde. Vervolgens reizen we naar Anloo waar nog veel monumentale Saksische boerderijen te vinden zijn. Over de Hondsrug rijden we vervolgens zuidwaarts. Juist op dit hoger gelegen land vinden we de meeste hunebedden die in Nederland te vinden zijn.

Reisinformatie

Datum: 2 t/m 4 juli 2020
Prijs: € 595,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 645,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: Alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, toegangen, voorstelling ‘Het Pauperparadijs’ en gidsen zijn inbegrepen.

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.