Op visite bij de Friese adel

Korte reis langs Staten en Stinzen met Bearn Bilker

Vanwege de grote belangstelling was de eerste streekreis naar Friesland al heel snel volgeboekt. Ook deze tweede reis is inmiddels volgeboekt.

Onze vierdaagse reis volgt de sporen van de Friese adel. Wij zijn als het ware bij hen op visite. We nemen een (brutaal) kijkje achter de schermen. Deze reis staat in het teken van de oude Friese adel van toen, maar ook van nu. Wat is er te zien, wat is er te ervaren en wat kunnen we er van leren?
Prachtige verhalen worden afgewisseld met anekdotes, met romantische liefdesgeschiedenissen, maar ook met verhalen waarin geweld en rampen voor komen. Centraal staat natuurlijk het bezoek aan enkele states, ooit behorend aan de adel, of nog steeds aan de Friese families, die zo’n groot stempel op hun omgeving hebben gedrukt.

We verblijven in Leeuwarden. Dat kan niet anders. Het was de hofstad van de Friese Nassaus, maar ook de hoofdstad van de Friese adellijke families, waar ze allemaal hun winterverblijf hadden, hun zogenaamde stadshuizen. In het voorjaar, in de zomer en in de vroege herfst waren ze op hun states, hun landelijke buitenplaatsen. Onze gids tijdens deze reis is Bearn Bilker, kenner van de adellijke huizen bij uitstek.

Reisprogramma:

Dag 1, Leeuwarden
Aankomst in de loop van de middag in Leeuwarden.
Na het avondeten vertelt Bearn Bilker over het ontstaan van de Friese adel.

Dag 2, Staten 
Vandaag verkennen we Noordoost-Friesland met zijn vele states en stinzen. We bekijken de authentiek ingerichte Dekemastate, ooit bezit van de familie Van Wageningen. Op de hoogste terp van Friesland bekijken we de kerk van Hegebeintum, met rouwborden van de adel. ‘s Middags bezoeken we de Fogelsanghstate in Veenklooster, de meest authentieke state van Friesland.
Na het avondeten vertelt Bearn Bilker over de Nassaus.

Dag 3, Friese Nassaus
We beginnen bij het Stadhouderlijk Hof en volgen een route langs de Stadshuizen van de Friese adel. Natuurlijk komt daarbij ook de stadhouderlijke familie aan de orde: de Nassaus. Zij drukten een zwaar stempel op het leven van de elites.
Na de lunch vertrekken we naar Marsum, waar we het Poptaslot, ook wel Heringastate genoemd bezoeken. Dit is een origineel en authentiek slot.
Ook bezoeken we Franeker, de stad waar ooit de meeste stinzen en staten stonden en waar nog een en ander zichtbaar is.

Dag 4, Beetsterzwaag
Aan de rand van de Friese Wouden vinden we het karaktervolle dorp Beetsterzwaag. De prachtige historische panden aan de hoofdstraat zijn stille getuigen van de adel die het dorp in de 18e en 19e eeuw bewoonde. Ook komen we deze dag in Oranjewoud.

Reisinformatie

Datum: 10 t/m 13 juni 2024
Prijs: € 795,- p.p. op basis van een 2-persoonskamer
€ 895,- p.p. op basis van een 1-persoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer ter plaatse, overnachtingen, alle maaltijden, koffie/thee, toegangen en gidsen.
Gids: Bearn Bilker
Deze reis is inmiddels volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden. U wordt dan aan de wachtlijst toegevoegd.

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.