Cruise over de Zeeuwse wateren

Varen naar Schouwen-Duiveland, Walcheren en Tholen

Land van eilanden, van water dat voor welvaart zorgt, van een zee die dreigt. Zeeland is het ultieme voorbeeld van watermanagement dat we in het buitenland zo graag promoten.

Lang voordat dit woord in de Nederlandse taal was ingeburgerd werd het water hier al gemanaged. Het resultaat is dat verschillende eilanden letterlijk naar elkaar zijn toegegroeid. Toch is er op veel plekken nog de onderscheidende cultuur en geschiedenis van de verschillende eilanden terug te vinden. Tijdens deze streekreis komt u de geschiedenis tegen van middeleeuwse dorpjes, inpolderingen en de zee die in alle verhalen een rol speelt.

Deze reis maken we met de klipper Zeewolf. Hier zijn enkele hutten aan boord beschikbaar en daarnaast zorgen we voor een aantal kamers aan de wal in de steden waar we verblijven. Op het programma staan steden als Zierikzee en Veere. Maar belangrijk is natuurlijk ook het varen over de Oosterschelde en de andere Zeeuwse wateren.

Reisprogramma:

Streekreis Zeeuwse eilanden

Programma
N.B. de onderstaande planning is het oorspronkelijke programma van 2022. De programma van dit jaar wordt nog bijgewerkt en geactualiseerd. 

Dag 1, het eiland Tholen

Als eerste staat het eiland Tholen en de gelijknamige stad op het programma. Met een gids maken we hier een stadswandeling waarbij we onder andere de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een kruisbasiliek in Brabants-gotische stijl bezoeken. De vesten, die aan landzijde bewaard zijn gebleven, herinneren nog aan een tijd dat het garnizoensstadje een belangrijke militaire functie had als poort van Zeeland.

’s Middags maken we per bus een tocht over het eiland Tholen. Hierbij bezoeken we het streekmuseum in Sint-Annaland waar we de tentoonstelling ‘Tholen en de Tachtigjarige Oorlog’ bekijken.

Het tweede deel van de middag bezoeken we Oud-Vossemeer. Hier wordt het verhaal verteld van de Zeeuwse koopliedenfamilie Rosevelt die in de zeventiende eeuw naar de Nieuwe Wereld vertrok. En jawel, de voorvader is van zowel Theodore Roosevelt, de 26e president, en van zijn beroemde achterneef Franklin Roosevelt de 32e oorlogspresident van de Verenigde Staten.

Dag 2, Duiveland

Deze dag bezoeken we het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk en zien hier de strijd met het water die Zeeland kenmerkt. Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste gat in de dijk na de ramp van 1953.

‘s Middag bezoeken we Zierikzee. In deze grootste stad op Schouwen-Duiveland is voldoende te zien en te horen. De stad kent een groot aantal bijzondere gebouwen zoals de 62 meter hoge Sint-Lievensmonstertoren die in de volksmond ook wel de Dikke Toren wordt genoemd. De stad heeft nog drie stadspoorten die overgebleven zijn van de oude omwalling. En we bezoeken het stadsmuseum waar de hele geschiedenis gepresenteerd wordt.

Dag 3, Schouwen

Plaatsen als Burgh en Haamstede op het eiland Schouwen kennen al een lange geschiedenis. Zo is er in Burgh een ringburcht te vinden waarvan de geschiedenis teruggaat op de invallen van de Noormannen. In Haamstede vinden we bij het kasteel de geschiedenis van Witte van Haemstede, bastaardzoon van de Hollandse graaf Floris V.

’s Middags bezoeken we Brouwershaven dat een rijk maritiem verleden heeft. Perioden van bloei en van economische tegenwind wisselden elkaar af in deze zogenaamde smalstad. De bekendste Nederlander die hier vandaan kwam is zonder twijfel Jacob Cats. Een figuur waar in de stad ook de nodige aan dacht aan gegeven wordt.

Reisinformatie

Datum: 11 t/m 16 september 2023
Prijs: € 995,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 1195,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: Alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, toegangen en gidsen zijn inbegrepen.

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.