Project omschrijving

Prestigieuze tentoonstelling in Londen over Toetanchamon

De uitzonderlijke ontdekking van de intacte grafkamer in de Vallei der Koningen in Egypte door Howard Carter op 4 november 1922 spreekt nog steeds tot de verbeelding. Goud glinstert aan alle kanten. Het is de laatste rustplaats van de farao van de 18de Egyptische dynastie, Toetanchamon.  Sinds de ontdekking komt deze jong gestorven farao regelmatig terug in het nieuws. Dat begon met berichten over de vloek van de Farao, als mede-ontdekker en financier van de opgraving Lord Carnarvon kort na de ontdekking overlijdt.

Later brengt onderzoek op de gemummificeerde farao de theorie dat Toetanchamon vermoord zou zijn door een klap op het achterhoofd. Recentere onderzoeken verwerpen deze theorie weer en geven een ontsteking aan de knie en malaria als doodsoorzaak voor het vroegtijdig overlijden van deze farao.

Deze Historizon reis vormt de laatste mogelijkheid om 150 originele topstukken uit de grafinventaris van Toetanchamon in Europa te bewonderen. De reizende tentoonstelling Tutankhamun: Treasures of the Golden Pharaoh was eerder in de Verenigde Staten en in Parijs te zien. Na de expositie in de Saatchi Gallery in Londen worden de objecten permanent in de collectie van het nieuwgebouwde Grand Egyptian Museum in Caïro opgenomen.

In Londen wordt ook de omvangrijke Egyptische collectie van het British Museum bezocht.

Reisprogramma:

Dag 1, Saatchi Gallery

Per trein reist u vanaf Amsterdam of Rotterdam naar Brussel voor de overstap op de Eurostartrein. Rond 14:00 uur arriveren we in Londen en dat geeft ruim voldoende tijd voor een bezoek aan de tentoonstelling die op deze dag van de week ook ‘s avonds open is.

Dag 2, British Museum

We bezoeken deze dag het British Museum en dan natuurlijk vooral de Egyptische afdeling. Bekijk de Steen van Rosetta en andere Egyptische artefacten. Rond 17:00 uur vetrekt de trein terug naar Nederland. Deze gaat rechtstreeks.

Gids: Egyptoloog Huub Pragt

Deze reis naar Londen wordt begeleid door egyptoloog Huub Pragt (1961). Na zijn studie egyptologie werkte hij gedurende tien jaar als educator in het
Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hij leidt reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte. Vele Egypte-liefhebbers raken nog meer geënthousiasmeerd na het bijwonen van zijn cursussen.

Reisinformatie

Datum: 12 tot en met 13 maart 2020 ~ Deze reis is vol.
Prijs: 2-pers.kamer € 545,- p.p.
1-pers.kamer € 595,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor treinticket, overnachting, maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: Huub Pragt
Tijden: 12 maart om 09.15 uur Amsterdam CS, 09.58 uur Rotterdam CS, 40 min. voor aanvang aanwezig
13 maart 21.32 uur aankomst op Rotterdam CS, 22.11 uur op Amsterdam CS

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.