Project omschrijving

Met Anja Fricke over de BRD

Van 1949 tot 1990 was Bonn het regeringscentrum van de BRD. Na de hereniging verhuisden de ministeries naar Berlijn. Dit verleden dat bijna 40 jaar duurde is in Bonn nog goed terug te vinden. Tijdens de reizen die we met Anja Fricke ondernemen gaat het veel over de DDR en wat er in die periode gebeurde. Tijdens deze korte reis naar Bonn richten we onze blik echter op West-Duitsland. Hoe verhielden de twee gescheiden delen zich tot elkaar? We zien de twee Duitslands in die periode als tegenpolen, als tegenstanders aan de twee kanten van het IJzeren gordijn. Maar was het zo simpel? Beide delen waren Duitsland, er waren familiebanden en tal van culturele overeenkomsten.

Genoeg dus om te bespreken en te bekijken tijdens deze tweedaagse reis naar de stad aan de Rijn. Natuurlijk ook bekend van Beethoven en waarschijnlijk kunnen we op de hellingen van de oever van de rivier de Ahr aan de zuidzijde van Bonn nog wel een goed wijntje vinden.

Reisprogramma:

Dag 1, Utrecht – Bonn

We vertrekken ’s morgens rond half 10 vanaf Utrecht P&R Westraven en zijn de aan het begin van de middag in Bonn.

Daar bezoeken we het ‘Haus der Geschichte’ waar de stadsgeschiedenis van Bonn wordt getoond. We wandelen door de Historischer Orte met het Kanzlerbungalow , Bundesrat en Kanzleramt.

Gabriele Heix van de ‚NRW-Stiftung‘ zal vertellen over de opvang van DDR-vluchtelingen in die periode.

’s Avonds is er de mogelijkheid om de film ‘Der staat versus Frits Bauer’ te kijken. Deze film is van dezelfde maker dan van ‘Das schweigende Klassenzimmer’. Alleen speelt zich de film af in de BRD eind jaren 50. Geeft erg goed weer hoe men toen in de BRD omging met het opsporen van de Nazi Eichmann.

We overnachten in Bonn.

Dag 2, Ahrtal

Ten zuiden van Bonn stroomt de rivier de Ahr en hier in het Ahrtal vinden we de indrukwekkende ‘Regierungsbunker’. Deze voormalige atoomschuilkelder van de Duitse regering is nu gedeeltelijk voor het publiek toegankelijk en er is een museum ingericht.

Op de wijnboerderij Försterhof organiseren we de lunch en genieten we van een Duits glas wijn.

Dag 3, Trier

Op deze dag brengen we een bezoek aan Trier, waar u van alles te weten komt over Karl Marx. Hierna zullen we terugkeren richting Utrecht. Tegen het einde van de middag zijn we dan weer terug.

Reisinformatie

Datum: 15 t/m 17 april 2021 (Deze datum is onder voorbehoud)
Prijs: € 345,- p.p. bij gebruik 2-persoonskamer
€ 370,- p.p. bij gebruik 1-persoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, informatiepakket en gidsen inbegrepen.
Exclusief: Reis en/of annuleringsverzekeringen
Bekijk hier het coronaprotocol van Historizon

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.