Project omschrijving

Reis met drs. Ruud Peeten naar Venetië en langs prachtige steden aan de Adriatische kust

Historizon organiseert een reis naar de kanaalstad Venetië. Door haar strategische ligging aan de Adriatische Zee kon de Republiek Venetië uitgroeien tot een machtige handelsstaat. Venetiaanse galeien domineerden de handel met de Levant en de Republiek werd bestuurd door een tienkoppige raad, voorgezeten door de doge. Vanaf de late 13e eeuw was Venetië de meest welvarende stad van Europa, een positie die het twee eeuwen vasthield. In 1609 werd de Nederlandse ambassadeur Cornelis van der Mijle met groot ceremonieel door de doge ontvangen en daarmee was Venetië één van de eersten die de nieuwe republiek erkende.

Deze reis beschrijft een ronde door de noordelijke Adria, het thuisgebied van de eens zo dominante Venetiaanse republiek. We bezoeken naast Venetië onder meer de steden Ravenna, Split, Sibenik en Rijeka.

Reisprogramma:

Dag 1, reis naar Venetië

We reizen naar Venetië en verblijven in een zeer praktisch gelegen hotel, met historie. In de buurt van het dok waar de taxiboot richting Venetië vertrekt.

Dag 2, Venetië

Volle dag in Torcello met bezoek aan de kerk van Santa Maria in het centrum van Venetië. Thema’s als het dogenstelsel, scheepsbouw en handel staan centraal.

Dag 3, Palmanova en Udine

We brengen een bezoek aan Palmanova en Udine per bus. Vandaag krijgt u uitleg over de Terrafirma: De Venetiaanse landbezittingen en de relatie tot het achterland.

Dag 4, Ravenna

Deze dag reizen we eerst naar Chioggia en vervolgens naar Ravenna waar we de oude basiliek van San Vitale bezoeken. Vanaf Ancona nemen we de nachtboot met slaapcabines aan boord naar Split.

Dag 5, Split en Trogir

We maken een vroege stadswandeling door Split en ervaren de stad op zijn rustigst. We reizen dan door naar Trogir, voor een bezoek aan de kathedraal en een ommetje door de stad. We rijden richting Zadar, naar ons bijzondere onderkomen voor de komende twee nachten; een voormalige Han met bijbehorende moskee.

Dag 6, watervallen van Krka

We bezoeken de stad Sibenik en de watervallen van Krka.

Dag 7, Senj

Rit naar Senj en een bezoek aan het Uskok fort. Vervolgens reizen we door naar Opatija.

Dag 8, Rijeka

In Rijeka brengen we een bezoek aan de vissershaven, het zeevaartmuseum en wandelen we door de stad.

Dag 9, Rovinj en Porec

Rondrit langs Rovinj en Porec met lunchpauze in het Lim fjord. Er wordt aandacht besteed aan de kolonisatie van de Kroatische kust en de rol van Istrie in het bijzonder. In de loop van de dag reizen we door naar Trieste.

Dag 10, Trieste

We maken een stadswandeling met een lokale gids in Trieste. Er is een vrije middag en dan sluiten we de reis af met een diner.

Dag 11, terugreis

We reizen terug naar het vliegveld van Venetië voor de vlucht naar Nederland.

Reisinformatie

Datum: 11 t/m 21 september 2021 (Onder voorbehoud)
Prijs: € 2.295,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 2.575,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, overnachtingen, maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: Drs. Ruud Peeten
Vertrek: Vanaf Amsterdam Schiphol Airport

Gids Drs. Ruud Peeten

Ruud Peeten

Drs. Ruud Peeten heeft culturele antropologie en ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Nijmegen gestudeerd. Al vroeg tijdens de opleiding besloot hij dat zijn afstudeerscriptie over de Balkan zou gaan. Hij specialiseerde zich bij conflictstudies in Nijmegen en Utrecht in de theorie en praktijk van Politiek, Etniciteit en Identiteit. Ter afronding van zijn studie onderzocht hij hoe Servië en Montenegro zich van elkaar verwijderden in de postcommunistische jaren.
Ruud Peeten woonde lange tijd in de regio. Hij ondervond aan den lijve hoe een elite smeedde aan een nieuwe nationale identiteit. Uiteindelijk volgde Ruud zijn hart en werd hij berggids. In de Balkan natuurlijk. Met niet aflatend enthousiasme verslindt Ruud elke publicatie over de regio. Zo verbreedt hij zijn blik richting de omringende volkeren.
https://yugotravel.nl/

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.