Project omschrijving

Een reis naar twee late opera’s van Verdi: Rigoletto en Don Carlos’

Tijdens de zomer worden door heel Europa operafestivals georganiseerd. Tot de bekendste behoren de Bregenzer Festspiele en het Festival in het kasteel van Heidenheim. Het toeval wil dat in de zomer van 2020 twee latere opera’s van Verdi op de planken worden gebracht. De eerste is Rigoletto uitgevoerd in Bregenz, meestal ondersteund door musici van de Wiener Philharmoniker en Don Carlos, de laatste opera van Verdi, die berust op het toneelstuk van Schiller met dezelfde titel en betrekking hebbend op de vrijheidsstrijd van de Nederlanden in het voorspel tot de Tachtigjarige oorlog. Deze opera wordt weinig in Nederland maar vaker in België gehoord. Belgen beschouwen de opera als een opera behorend tot hun geschiedenis. In Nederland zou die prominente plaats ook niet misstaan.

We gaan beide opera’s zien en op de tussenliggende dag zullen we het Insel Mainau bezoeken, gelegen in het Bodenmeer. Het schiereiland heeft een rijke historie die minstens duizend jaar teruggaat. We zullen proberen een blik te werpen op de unieke schrijfcultuur die er tot ontwikkeling is gekomen.

Dag 1, Vrijdag 31 juli

We reizen per trein naar Frankfurt. Deze trein vertrekt ’s morgens rond 9 uur uit Amterdam en er zijn extra opstapmogelijkheden in Utrecht en Arnhem. In Frankfurt worden we opgehaald door een touringcar die u naar Heidenheim brengt.

Dag 2, Zaterdag 1 augustus

We verblijven deze dag in Heidenheim en wonen ’s avonds de opera Don Carlos van Verdi bij die bij mooi weer wordt opgevoerd in de oude Ridderzaal van het slot Hellenstein.

Dag 3, Zondag 2 augustus

Deze dag bezichtigen we de kerk van Höchstädt. Daar wordt de slag bij die plaats uitgebeeld in 1703 in de Spaanse Successieoorlog. Nederland streed daarin mee met Engelsen tegen de Fransen. De veldslag wordt gerekend tot een van de tien belangrijkste veldslagen uit de Europese geschiedenis.

Dag 4, maandag 3 augustus

We reizen naar het Bodenmeer en bezoeken het eiland Mainau. De Romeinen hadden hier al een vlootbasis rond het begin van onze jaartelling. In later eeuwen was het eigendom van verschillende adellijke families die het uitbouwden tot het lustoord dat het nu nog steeds is. Met prachtige tuinen en een rijke bloemenzee. ’s Avonds reizen we naar Bregenz.

Dag 5, dinsdag 4 augustus

Na het ontbijt geven Hugo en Mylou een inleiding op het programma. Na de lunch doe we een vaartocht over het meer. ’s Avonds speelt de Opera Rigoletto van Verdi. We overnachten weer in Bregenz.

Dag 6, woensdag 5 augustus

We reizen terug naar Frankfurt en nemen vanaf daar de trein naar Nederland.

Hugo Roos en Mylou MazaliProf. Dr. Hugo Roos

Hugo Roos (1945) bekleedde posities als hoogleraar aan de KMA, UVA en Erasmus Universiteit. Na zijn afscheid in 2005 heeft hij meer dan tien jaar cursussen georganiseerd in het kader van Hoger onderwijs voor ouderen (Hovo) aan die laatste instelling. Zijn onderwerpkeuze had veelal een relatie met zijn passie voor muziekgeschiedenis in het algemeen en opera in het bijzonder. Thans is hij nog bestuurslid van de Stichting Comité Nederlandse Onafhankelijkheid. Hij zingt graag en is lid van twee zangkoren.


Mezzosopraan Mylou Mazali

De mezzosopraan Mylou Mazali studeerde aanvankelijk Spaans aan de Universiteit van Amsterdam. Door een bijbaantje als figurant bij de Nederlandse Opera werd zij gefascineerd door de pracht en praal van het operavak. Zij studeerde vervolgens muziektheorie aan de Schumann Academie en volgde zanglessen bij Aafje Heijnis, Pieter van den Berg en bij Hebe Dijkstra volgt zij tot op heden coaching. Mylou begon haar carrière als koorzangeres in Tel-Aviv Israël en vervolgens bij de Nationale Reisopera in Enschede. Na een korte solo carrière via ZBF in Duitsland besloot Mylou in 2007 haar eigen opera gezelschap in Nederland op te richten onder de naam ‘Opera per Tutti!’ Samen met Hugo Roos presenteerde zij operacursussen aan de HOVO aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Mylou Mazali is een veelgevraagd soliste, presentatrice en geeft muzikale lezingen.

Rigoletto
Het verhaal van deze opera volgt Rigoletto, de gebochelde nar van de libertijnse Hertog van Mantua, die vervloekt is door de vader van één van de laatste vrouwelijke veroveringen van de Hertog en diens spottende, geringschattende lach.

Don Carlos
De opera Don Carlos speelt deels in Vlaanderen en gaat over het leven van Carlos van Spanje (1545-1568) de zoon van Philips II. Een verhaal over liefde en de moeizame verhouding tussen vader en zoon. Terwijl de inquisitie de macht van de kerk probeert te bewaren.

Reisinformatie

Datum: 31 juli t/m 5 augusutus 2020
Prijs: € 1.595,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 1.745,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: alle kosten voor trein, overnachtingen, maaltijden, toegangen, voorstellingen en gidsen
Gidsen: Prof. Dr. Hugo Roos
Mylou Mazzali, Mezzosopraan
Vertrek: Amsterdam CS of Utrecht CS

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.