Project Description

Via Belgica

Beleef deze driedaagse reis door België, Nederland en Duitsland met Jona Lendering en ontdek de sporen uit de oudheid

  • Onder leiding van Jona Lendering

  • Bekijk Tumuli, grafheuvels van Romeinse adellijke families

  • Bezoek de Katakomben in Valkenburg

Reis langs Romeins erfgoed in de Lage Landen

Op reis met historicus Jona Lendering

‘Via Belgica’ is de door archeologen bedachte naam van een 400 kilometer lange Romeinse hoofdweg, die in de Romeinse tijd de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat zich uitstrekte tot de verste uithoeken van het Romeinse imperium. De Via Belgica speelde in Noordwest-Europa een hoofdrol rol bij de lokale en interregionale economische ontwikkeling, de strategische militaire verdediging en het bestuur van de nieuwe provincies.
Langs deze heirbaan, die bijna volledig in het moderne wegennet is opgenomen, is op veel plekken nog Romeins erfgoed terug te vinden.

Dag 1, Tumulusgraven

We vertrekken uit Utrecht en bezoeken het Jubelparkmuseum in Brussel. In de collectie vinden we de uitzonderlijk rijke grafgiften van de Gallo-Romeinse tumulusgraven van Haspengouw. In het museum zijn meer vondsten te vinden die herinneren aan de Romeinse tijd in België. ’s Middags, onderweg naar Tongeren, zullen we een aantal van deze tumuli,  grafheuvels, van adellijke Romeinse families bezoeken.
De dag eindigt in Tongeren, waar we ook zullen overnachten.

Dag 2, Tongeren en Valkenburg

In Tongeren vinden we de restanten van de oude Romeinse stadsmuur. We bezoeken hier de Romeinse afdeling van het Gallo-Romeins museum waar tal van voorwerpen liggen uit die tijd. Ook bekijken we het aquaduct te Tongeren dat wellicht het best bewaarde exemplaar van deze typisch Noordwest-Europese constructiewijze is.

’s Middags reizen we verder oostwaarts en bezoeken de Katakomben van Valkenburg in Limburg. Deze replica van de Romeinse catacomben is inmiddels ook al een eeuw oud en destijds aangelegd door Jan Diepen en zijn vriend de bekende architect Pierre Cuypers.

Dag 3, Heerlen en Xanten

‘s Morgens zullen we eerst een bezoek brengen aan het Thermenmuseum in Heerlen waar u de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis vindt. Het museum heeft daarnaast een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum – de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. In Xanten bezoeken we het Archeologisch Park met gereconstrueerde gebouwen en originele resten van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana.

Jona Lendering

Jona Lendering studeerde geschiedenis in Leiden en oudheidkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, waar hij sinds 1995 als docent werkte voor de Letterenfaculteit en het HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen). Hij nam deel aan verschillende opgravingen, is de auteur van een dozijn boeken en was in 2004 medeoprichter van Livius. www.livius.nl 

Reisinformatie

Datum: 5 t/m 7 juni 2019
Prijs: Op basis van een tweepersoonskamer: € 590,- per persoon
Op basis van een eenpersoonskamer: € 630,- per persoon
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, toegangen, gidsen en koffie/thee inbegrepen
Gids: Dhr. Jona Lendering
Vertrek: Utrecht P+R Westraven
Boeken is boek: Herman Clerinx, Met de Romeinen door Haspengouw. Tongeren-Herstappe-Riemst
Meer informatie ‘Boeken is boek’ actie

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.