Project Description

Een vijftiendaagse reis naar Java met als thema de relatie van Indonesië met Nederland. Met bezoeken aan steden als Jakarta, Bandung, Yogjakarta en Surabaya.

Deze reis vertelt het verhaal van de Nederlandse bemoeienis met het eiland Java dat terug gaat tot de ‘Eerste Schipvaart’ in 1596 met Cornelis Houtman. Sindsdien is er veel gebeurd en het is te verwachten dat de komende jaren de aandacht voor Indonesië alleen maar zal toenemen. Steeds meer verhalen over de onafhankelijkheidsstrijd, die zeventig jaar geleden plaatsvond, worden openbaar. De Nederlandse rol daarin staat vaak ter discussie. Nieuwe onderzoeken zullen dit verhaal de komende jaren verder inkleuren.

Het is ons streven om zo mogelijk alle verhalen die er zijn te presenteren. Niet alleen het Nederlands perspectief wordt belicht maar ook Indonesiërs
worden aan het woord gelaten.

Opzet reisprogramma

We vliegen van Amsterdam naar Jakarta, op het eiland Java. In de stad aangekomen verblijven we in een hotel in het centrum.

Dag 2 t/m 4, VOC verleden van Jakarta
We starten het programma met een bezoek aan de VOC geschiedenis van Jakarta. Daar vinden we veel van terug bij de Oude Haven, Sunda Kelapa. We bezoeken het Scheepvaartmuseum Bahari en organiseren een lunch in Cafe Batavia aan het Fatahillah plein. Hier vinden we ook het Historisch Museum Jakarta in het oude stadhuis. De wandeling voert verder langs koloniale gebouwen en de Portugese buitenkerk.
We bezoeken het Onafhankelijkheidsplein, Medan Merdeka, met het Nationaal Museum. Met een architectuurgids maken we een rondrit over het enorme plein, dat Goeverneur-Generaal Deandels nog liet aanleggen voor militaire oefeningen. Een bezoek aan het kantoor van de burgemeester
en de wijk Menteng maakt het programma compleet.

Dag 5, eiland Onrust
Per boot brengen we een bezoek aan het eiland Onrust voor de kust van Jakarta. Dit eiland kent een lange geschiedenis voor de VOC toen er woningen, pakhuizen en scheepstimmerwerven waren gevestigd. Later werd het ook gebruikt als quarantainestation en als gevangenis.

Dag 6, plantentuin Bogor
We organiseren een excursie naar de plantentuin van Bogor.

Dag 7, Bandung
We reizen per trein naar Bandung en maken met een gids een tocht langs Solitaire, de Technische Universiteit en Gedung Sateh waarbij we veel aandacht besteden aan de bijzondere architectuur van deze gebouwen.

Dag 8, Heren van de thee
Bandung ligt op een hoogvlakte en heeft een aangenaam koel klimaat. De vruchtbare vulkaanhellingen maken de omgeving van Bandung uitermate geschikt voor de thee en kininecultuur. We bezoeken de plantage Malabar, bekend uit de Heeren van de Thee van Hella Haasse. ’s Middags maken we nog een wandeling door Bandung.

Dag 9, met de trein naar Jogjakarta
Dwars over Java reizen we per trein naar de stad Jogjakarta. Deze rit langs uitgestrekte rijstvelden en door authentieke dorpjes geeft een prachtig beeld van Indonesië.

Dag 10, Jogjakarta
Naast het paleis van de Sultan en de Prambanan Temple bezoeken we hier het voormalige fort Vredeburg waar het verhaal van de onafhankelijkheidsstrijd wordt verteld.

Dag 11, Reis naar Semerang
We reizen naar het noorden voor een bezoek aan Semarang. Als eerste stoppen we bij de wereldberoemde Borobordur. Verder maken we een
uitgebreide stop in Ambarawa waar we de kampen 8 en 9 uit de Tweede Wereldoorlog vinden bij het klooster. Er staat hier een indrukwekkend monument van de onafhankelijkheid.

Dag 12, Semerang
In Semerang besteden we aandacht aan de koloniale periode rond Tugu Muda. Rond het station is veel te vinden uit de VOC periode. We bezoeken het ereveld Kali Benteng.

Dag 13, vrije dag
Even een dag geen programma.

Dag 14, via Solo naar Surabaya
Met de bus reizen we naar Solo, ook wel bekend als Surakarta, voor een bezoek aan het paleis van de Sultan en de grootste Batik markt van Indonesie.
’s Middags reizen met de trein verder naar Surabaya waar we onze intrek nemen in het Majapahit Hotel. Voorheen was dit het Oranje hotel en hier begon in 1945 de onafhankelijkheidstrijd.

Dag 15, Surabaya
Het programma in Surabaya geeft een divers beeld met een bezoek aan Museum Sigarettenfabriek en het geboortehuis van Sukarno. Ook bezoeken we de Nederlandse begraafplaats en krijgen een rondleiding door het Oranjehotel.

Dag 16, terugreis
We vertrekken tegen de avond met een binnenlandse vlucht naar Jakarta waar we overstappen op de vlucht naar Nederland. We komen hier de volgende dag aan.

Dhr. Bonke is sinds de jaren tachtig op freelance basis werkzaam als onderzoeker overzee en vooral in Indonesië & Java. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar monumenten en Nederlands erfgoed voor onder andere restauraties. De afgelopen tien jaar woonde en werkte hij ongeveer de helft van het jaar in Jakarta.

Reisinformatie

Datum: 11 t/m 28 novermber 2019
Prijs: 2- pers.kamer € 3.750,- p.p.
1- pers.kamer € 4.100,- p.p.
Inclusief: In deze 17-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, kofffie/thee en excursies inbegrepen.
Reisleider: Dr. Hans Bonke
Vluchten: Vlucht vanaf Schiphol

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.