Achtdaagse reis met Steven Bastmeijer Baden Württemberg en omgeving over verschillende vorstenhuizen

Afgelopen jaar organiseerden we met Steven Bastmeijer een reis over keizersdynastieën in Baden-Württemberg. Dit soort reizen is altijd keuzes maken omdat nu eenmaal niet alles bezocht kan worden. Daarom kwam al tijdens de reis de gedachte op een nieuwe reis naar dezelfde streek te organiseren met nu aandacht voor andere vorstenhuizen. Die mogelijk wel droomden ooit een keizershuis te worden maar simpelweg niet aan de criteria voldeden.

Hoofdthema van de reis zijn bezoeken aan de vele kastelen en landgoederen van het Huis Baden en het Huis Württemberg. En passant komen we dan ook
het de Rooms koning van het huis van Nassau tegen. Zo ook de Wittelsbachers die nota bene een keizer en een anti-keizer hebben voortgebracht. Maar de belangrijkste doelen van deze reis blijven de vorstenhuizen van Baden en Württemberg zelf. Het zijn weliswaar ‘ebenbürtige’, maar toch kleinere vortenhuizen met hier en daar uiteraard een paar bastaardtakken.

We nemen er de tijd voor en tijdens deze 8-daagse reis dwaalt u in goed gezelschap door Zuidwest-Duitsland. Bezoeken aan steden, burchten, kerken en abdijen.

N.B. De meeste kastelen zijn gelegen op een heuvel en zijn daarom niet altijd volledig per bus bereikbaar. In sommige gevallen moet er dus nog een stuk gelopen worden over geaccidenteerd terrein naar de entree. Stevige schonen (en eventueel een wandelstok) en een goede conditie zijn voor deze reis dus wel aan te bevelen.

Reisprogramma:

Dag 1, Wiesbaden
Wij reizen vanuit Utrecht per touringcar langs de Rijn door Duitsland. Onderweg zien we Pfalzgrafenstein bij Kaub en rijden door naar Wiesbaden waar we overnachten.

Dag 2, Kirchheimbolanden
Via Klaerenthal en de Dom van Mainz reizen we naar Kirchheimbolanden. De reis vervolgt langs het slagveld van Göllheim en Mannheim naar Heidelberg.

Dag 3, Heidelberg
Wij bekijken eerst de Schlossruïne van Heidelberg met de Hortus Palatinus het uiterst luisterrijke maniëristische kasteel van de Wittelsbachers.

Dag 4, Baden-Baden
We rijden naar Baden-Baden en bekijken het stamslot en de slotkerk met de praalgraven van het Huis Baden. We verblijven in de aangename kuurstad om te flaneren langs de lommerrijke lanen.

Dag 5, het Huis Baden
We rijden langs de absolutistische zomerpaleizen van Rastatt en Karlsruhe, Het ene van de katholieke tak , het andere van de protestantse tak van het Huis
Baden. Het zijn megalomane machtsdromen , die het Versailles van de Zonnekoning naar de kroon steken.

Dag 6, het Huis Württemberg

Deze dag bekijken we het, op de plaats van het verdwenen Schloss Lichtenstein stamslot, gelegen mausoleum met de praalgraven van het Huis Württemberg. Dit ligt bij Stuttgart. Ook bezoeken we het Altes Schloss en de Kunstkammer. ’s Middags het zomerpaleis te Ludwigsburg.

Dag 7, Tübingen
We gaan naar de Universiteitsstad Tübingen. Ook reizen we naar het romantische Schloss Lichtenstein en de Burg Teck.

Dag 8, Terugreis
Onderbroken door een interessant bezoek reizen we terug.

Reisinformatie:

Datum: 15 t/m 22 juli 2024
Prijs: € 1.990,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 2.290,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: Steven Bastmeijer
Vertrek: Utrecht P & R Westraven

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Extra informatie bij dag 2
  Impressie Kirchheimbolanden:

  Extra informatie bij dag 3
  Baugeschichte Heidelberg:

  Extra informatie bij dag 7
  Impressie Schloss Lichtenstein: