Project Description

100 jaar vrede van Versailles 1919 -2019

Honderd jaar nadat in Versailles vrede werd gesloten tussen Europese mogendheden organiseren we een reis door België en Frankrijk. We zien de slagvelden, begraafplaatsen van allerlei nationaliteiten, we zien de wagon waar de wapenstilstand werd gesloten en bezoeken de Spiegelzaal van Versailles. Het laat zien waarom deze oorlog in België, Frankrijk en Groot Brittannië nog steeds wordt aangeduid met de term de ‘Grote Oorlog’.

Op 11 november 1918 om 11 uur ‘s morgens eindigde de jaren durende Wereldoorlog in een wapenstilstand. De schattingen lopen uiteen, maar meer dan negen miljoen soldaten waren in ruim vier jaar gesneuveld, miljoenen andere waren gewond geraakt en velen invalide geworden.

Tijdens deze reis volgen we de frontlinies in België en Frankrijk. We zien de plekken waar gevochten is en musea met originele stukken en persoonlijke verhalen. Doordat we ook aandacht geven aan de Vrede van Versailles proberen we ook de oorlog te zien in het bredere perspectief van de Europese geschiedenis. Met al deze elementen geeft deze reis een bijzonder totaaloverzicht van de Eerste Wereldoorlog.

  • Bezoek de Spiegelzaal in Versailles

  • Bijwonen dagelijkse ceremonie onder de Menenpoort in Ieper

  • Verschillende kanten van Eerste Wereldoorlog

Reisprogramma:

Dag 1, Dapper België

We bezoeken deze eerste dag de Westhoek van Vlaanderen. Bij Ieper vinden we enorme kerkhoven met tienduizenden graven. We bezoeken de heuvels rondom de Iepersaillant en het Flanders Field Museum in de stad. ’s Avonds wonen we bij de Menenpoort de dagelijkse ceremonie bij voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. We overnachten in deze buurt.

Dag 2, De wereld in oorlog

In Frankrijk reizen we door de Sommestreek wat gedurende de jaren 1914-1918 het strijdtoneel was. Bij Vimy Ridge vinden we de herinneringen aan de Canadezen die hier vochten. Verder naar het zuiden komen we Britse, Ierse, Newfoundlandse en Zuid-Afrikaanse monumenten tegen. We overnachten in Péronne.

Dag 3, van wapenstilstand naar vrede

Op weg naar Versailles stuiten we in de bossen van Compiègne op een treinwagon. Hier werd afgesproken om op 11 november de wapens te laten zwijgen. In 1940 liet Hitler de Fransen op deze plek capituleren na de Duitse Blitzkrieg. En afgelopen jaar plaatsten de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel hier een gedenksteen om de lange vrede tussen de beide landen te benadrukken.

’s Middags bezoeken we het paleis van Versailles. Vooral de Spiegelzaal waar de vrede getekend werd zal onze aandacht trekken. Maar ook het paleis en de tuinen nodigen uit om de rest van de dag doorheen te dwalen.
We overnachten ter hoogte van Parijs.

Dag 4, het wonder van de Marne

Net als de taxi’s en bussen die in september 1914 in allerijl troepen uit Parijs naar de Marne moesten brengen haasten we ons Parijs voorbij richting Château-Thierry. Naast veel monumenten van deze slag in 1914 komen we hier ook herinneringen tegen aan de Amerikaanse troepen die in 1918 meevochten in de tweede slag om de Marne.

Dag 5, verzet en vluchtelingen

Terug door België besteden we aandacht aan verzetsgroepen die in bezet België actief waren. Bij de grens met Nederland zien we bij Baarle Hertog een reconstructie van de Dodendraad. Een grensversperring die onder stroom gezet kon worden. Over de grens, bij onder andere Bergen op Zoom, werden in de oorlog veel vluchtelingen opgevangen. In de loop van de dag arriveren we dan weer in Utrecht.

Reisinformatie

Datum: 15 t/m 19 oktober 2019
Prijs: 2-pers.kamer € 995,- p.p.
1-pers.kamer € 1.095,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Vertrek: Utrecht P&R Westraven

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.