Bezoeken aan Ieper, Somme en Verdun

Op 11 november 1918 om 11 uur ‘s morgens eindigde de jaren durende Wereldoorlog in een wapenstilstand. De oorlog begon in 1914 met een moordaanslag op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand. De schattingen lopen uiteen, maar meer dan negen miljoen soldaten zijn in de tussenliggende vier jaar gesneuveld, miljoenen andere raakten gewond en velen werden invalide.

Tijdens deze reis volgen we, onder leiding van militair historicus Rian van Meeteren, de frontlinies in België en Frankrijk. We zien de plekken waar gevochten is, de loopgraven, de eindeloze hoeveelheid begraafplaatsen, de monumenten en de musea met originele stukken en persoonlijke verhalen. Daarnaast proberen we ook de oorlog te plaatsen in het bredere perspectief van de Europese geschiedenis. Met al deze elementen geeft deze reis een bijzonder totaaloverzicht van de Eerste Wereldoorlog.

Reisprogramma:

Dag 1, Dapper België

We bezoeken deze eerste dag de Westhoek van Vlaanderen. Bij Ieper vinden we enorme begraafplaatsen met tienduizenden graven. We bezoeken de heuvels rondom de Iepersaillant en het Flanders Fields Museum in de stad. ’s Avonds wonen we bij de Menenpoort de dagelijkse ceremonie bij voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. We overnachten in deze buurt.

Dag 2, De wereld in oorlog

In Frankrijk reizen we door de Sommestreek wat gedurende de jaren 1914-1918 het strijdtoneel was. Bij Vimy Ridge vinden we de herinneringen aan de Canadezen die hier vochten. Verder naar het zuiden komen we Britse, Ierse, Newfoundlandse en Zuid-Afrikaanse monumenten tegen. We betrekken een hotel in de buurt van Noyon wat de uitvalsbasis wordt voor de komende dagen.

Dag 3, van wapenstilstand naar vrede

Op weg naar Versailles stuiten we in de bossen van Compiègne op een treinwagon. Hier werd afgesproken om op 11 november de wapens te laten zwijgen. Later gevolgd door vredesbesprekingen in Versailles.  In 1940 liet Hitler de Fransen op deze plek capituleren na de Duitse Blitzkrieg. En in 2018 plaatsten de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel hier een gedenksteen om de lange vrede tussen de beide landen te benadrukken.

We trekken door de Champagnestreek naar Château-Thierry. Naast veel monumenten van deze slag in 1914 komen we hier ook herinneringen tegen aan de Amerikaanse troepen die in 1918 meevochten in de tweede slag om de Marne. Kantelpunten in het eerste en laatste oorlogsjaar.

Dag 4, Chemin des Dames

Deze dag verlaten we weer het hotel en trekken we oostwaarts. Eerste stop is deze dag de Chemin des Dames. In 1917 werd hier strijd gevoerd maar ook het de verhalen over muiterij tekenen deze streek. We reizen door naar Verdun. In de stad Verdun bezoeken we Citadelle Souterraine de Verdun waar het verhaal van Verdun wordt vertelt.

Overnachting is in Verdun.

Dag 5, de slag om Verdun

Het gebied ten noorden van de Maas is een indrukwekkend terrein om doorheen te trekken. De imposante forten Douamont en De Vaux, kapotgeschoten dorpen en herdenkingsmonumenten. We nemen de tijd voor deze bezoeken voor we terugkeren naar Nederland. In het begin van de avond zijn we dan weer terug bij Utrecht.

Reisinformatie

Datum: 28 augustus t/m 2 september 2023
Prijs: 2-pers.kamer € 1.245,- p.p.
1-pers.kamer € 1.395,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Vertrek: Utrecht P&R Westraven

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.