Reis met historicus Edwin Ruis naar een onbekend stuk van het Westelijk Front

Het Vogezenfront was in de Eerste Wereldoorlog een bijzonder stuk van het Westelijk Front. Bijzonder omdat het een bergoorlog was. Hier liepen de loopgraven niet door de Vlaamse of Noord-Franse modder, maar over steile bergkammen. Het front in de Vogezen was relatief rustig in vergelijking met de ‘Knochen- und Blutmühle’ van Verdun, de Somme en Ieper. Maar ook hier is hard gevochten. Wat dit front ook bijzonder maakt, is dat dit het enige deel van het Westelijk Front was dat zich op toenmalig Duits grondgebied bevond. En… de strijd om het bezit van de Elzas was waar het om draaide in de historische relatie tussen Frankrijk en Duitsland.

Reisprogramma:

Dag 1:

We verzamelen en vertrekken vanuit Utrecht voor de busrit naar Colmar. Tijdens de rit vertelt uw gids alvast iets over de historische en militaire context waarin we strijd in de Vogezen moeten zien. Aan het eind van de dag arriveren we bij ons hotel in Colmar.

Dag 2:

Op deze dag gaan we de bergen in. We beginnen goed met de Lingekopf (Collet du Linge). Op deze bergkam is hard gevochten tussen Franse en Duitse bergsoldaten. Na een introductie door uw gids, bezoeken we eerst het kleine maar fijne Musée Mémorial du Linge, waar we o.a. een film bekijken. Als we een goed beeld hebben van de strijd, maken we een wandeling langs en door de omliggende loopgraven (er zijn 3 moeilijkheidsgraden). Na de lunch bezoeken we de ‘Nécropole nationale Française du Wettstein’ waar de Franse chasseurs d’Alpine liggen begraven. In de middag keren we terug in Colmar, waar u op eigen gelegenheid deze pittoreske Frans-Duitse stad kunt verkennen.

Dag 3:

In ochtend gaan we naar de Hartmannswillerkopf (HWK) bijgenaamd ‘Vieil Armand’, de oude soldaat. Dit is het letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze reis. We bezoeken eerst het museum. Daarna het nationaal monument en bijhorende begraafplaats. Dit is een van vier officiële Franse nationale monumenten die de Eerste Wereldoorlog herdenken. Na deze aanloop gaan we een parcours wandelen over de HWK. De route is bewegwijzerd  en gaat door de loopgraven naar de rotsige top. Daar heeft u bij een indrukwekkend gelegen monument voor de chasseurs d’Alpine een prachtig uitzicht over het Rijndal.  Na afloop keren we terug naar ons hotel in Colmar.

Dag 4:

Op de vierde en laatste dag vertrekken we uit Colmar. Maar voor we terugkeren naar Utrecht, bezoeken we eerst nog de indrukwekkende ‘Feste Kaiser Wilhelm II’, nu bekend als Fort de Mutzig. Dit enorme fort werd door Duitsland gebouwd om een Franse invasie tegen te houden. In 1914 was dit een van de sterkste en grootste forten van Europa. Het heeft de oorlog ongeschonden doorstaan en is mede daarom uitstekend bewaard gebleven. Na ons bezoek vertrekken we onverwijld naar Utrecht, waar u al naar gelang het verkeer vroeg in de avond arriveert.

Algemeen:

Voor deze reis zijn gezonde benen en knieën, stevige schoenen (eventueel een wandelstok) en regenkleding noodzakelijk. De wandelingen door de loopgraven zijn fysiek niet echt zwaar, maar wel rotsig met veel stijgen en dalen. Bij regenachtig weer wordt het hier en daar modderig en glad.

Reisinformatie

Datum: 25 t/m 28 april 2024
Gids:  Edwin Ruis
Prijs: € 995,- p.p. op basis van een twee-persoonskamer
€ 1.025,- p.p. op basis van een een-persoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Vertrek: Utrecht P&R Westraven

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Artikel

  Over de HWK

  Artikel van Edwin Ruis over de Hartmanswillerkopf.

  Artikel