Een klassieke vaartocht langs Zuiderzeesteden en Texel

“Hoewel er in Europa waarschijnlijk geen enkele reis bestaat die, uit wijsgerig en etnografisch oogpunt, van groter belang is dan een rondvaart rond de Zuiderzee, wordt deze toch slechts zelden ondernomen.”

Dit is de openingszin van de Franse cultuurhistoricus Henry Havard, die in 1863 in een gehuurde tjalk een tocht maakte langs de Zuiderzeesteden. Hij schreef daarover het boek: ‘La Hollande pitoresque, voyage aux villes mortes du Zuiderzee’, waaruit bovenstaande regel stamt. Mede door zijn kleurrijke beschrijving veranderden deze ‘dode’ stadjes in toeristische juweeltjes, die ook vandaag nog de moeite van een bezoek meer dan waard zijn. Laten we dus in het kielzog van Havard na zoveel jaar de balans opmaken. Vaart u mee?

Ook dit jaar organiseert Historizon weer een Zuiderzee cruise. Het programma is weer iets aangepast aan voorgaande jaren zodat er weer enkele nieuwe steden worden bezocht. Maar het belangrijkste onderdeel blijft natuurlijk het zeilen op een historisch schip.

Reisprogramma:

N.B. Het vaarschema wordt nog aangepast. Hieronder vindt u het schema van 2022. 

Dag 1, Amsterdam – Lelystad

We verzamelen voor deze reis in Amsterdam. Na het verzamelen van de koffers brengen we een bezoek aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Tijdens dit bezoek staat vooral de 17e eeuw centraal. Rond de middag schepen we in op de Admiraal van Kinsbergen waar we ook aan boord overnachten. We varen, en zo mogelijk zeilen, naar Lelystad.

Dag 2, Lelystad – Medemblik

‘s Morgens bezoeken we in Lelystad de Bataviawerf voor een bezoek aan de Batavia en het museum. Rond het middaguur kiezen we opnieuw het ruime sop en varen naar Medemblik. Met wat geluk kunnen we nog een glimp opvangen van de nieuwe Marker Wadden. We leggen aan en overnachten in Medemblik.

Dag 3, Medemblik – Oudeschild

Met een stadsgids maken we ‘s morgens een wandeling door Oudeschild. Rond de middag verlaten we de haven weer. Na het passeren van de Afsluitdijk steken we de Waddenzee over en leggen aan in Oudeschild op Texel.

Dag 4, Texel – Makkum

Vanaf Oudeschild organiseren we ‘s morgens een excursie naar de andere kant van het eiland Texel. Aan de Noordzeekust bezoeken we de Slufter. Een prachtig natuurgebied en het geeft ook veel inzicht in het ontstaan van het landschap. ‘s Middags varen we dan weer verder en leggen tegen de avond aan in Makkum aan de Friese kust.

Dag 5, Makkum – Enkhuizen

Na een bezoek aan Makkum brengt het schip ons naar Enkhuizen. Hier komen we tegen het einde van de middag aan en zijn we vlakbij het treinstation van Enkhuizen.

Reisinformatie

Datum: 31 juli t/m 5 augustus 2023
Prijs: € 995,- p.p. op basis van een tweepersoonshut / kamer
€ 1195,- p.p. op basis van een eenpersoonshut/kamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vaartocht, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, gidsen inbegrepen.
Vertrek: vanaf Enkhuizen

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.