Een klassieke vaartocht langs Zuiderzeesteden

“Hoewel er in Europa waarschijnlijk geen enkele reis bestaat die, uit wijsgerig en etnografisch oogpunt, van groter belang is dan een rondvaart rond de Zuiderzee, wordt deze toch slechts zelden ondernomen.”

Dit is de openingszin van de Franse cultuurhistoricus Henry Havard, die in 1863 in een gehuurde tjalk een tocht maakte langs de Zuiderzeesteden. Hij schreef daarover het boek: ‘La Hollande pitoresque, voyage aux villes mortes du Zuiderzee’, waaruit bovenstaande regel stamt. Mede door zijn kleurrijke beschrijving veranderden deze ‘dode’ stadjes in toeristische juweeltjes, die ook vandaag nog de moeite van een bezoek meer dan waard zijn. Laten we dus in het kielzog van Havard na zoveel jaar de balans opmaken. Vaart u mee?

Ook dit jaar organiseert Historizon weer een Zuiderzee cruise. Het programma is weer iets aangepast aan voorgaande jaren zodat er weer enkele nieuwe steden worden bezocht. Maar het belangrijkste onderdeel blijft natuurlijk het zeilen op een historisch schip.

Reisprogramma:

Dag 1, maandag

We beginnen om 11:00 uur in Lelystad. Komt u met Openbaar vervoer dan regelen we een pendel vanaf het station. Met de auto kunt u op loopafstand van de haven meerdere dagen parkeren.

We schepen in op de Admiraal van Kinsbergen en varen aan het begin van de middag uit. Aan boord wordt de lunch geserveerd.

De bedoeling is om vervolgens aan te leggen bij de Markerwadden. Hier bezoeken we het bezoekerscentrum en maken met een gids een wandeling door dit nieuwe natuurgebied.

Tegen het einde van de middag varen we door naar Enkhuizen waar we overnachten.

Dag 2, dinsdag

We maken nog een wandeling door Enkhuizen voor we verder varen met de Admiraal van Kinsbergen. Zo mogelijk zeilend steken we het IJsselmeer over naar de Friese kust en overnachten in Makkum.

Dag 3, woensdag

Deze ochtend nemen we de tijd voor een bezoek aan Oud-Makkum. Met een wandeling door het centrum. ’s Middags varen we langs de Friese kust naar Stavoren. In Stavoren blijven we liggen voor de nacht. Waarschijnlijk schit er deze dag wel tijd over oom ook even Stavoren te bekijken.

Dag 4, donderdag

Vanaf Stavoren varen we naar Lemmer. In Lemmer leggen we weer aan en brengen een bezoek aan het Woudagemaal dat al meer dan een eeuw een essentiële rol speelt in het drooghouden van Friesland.

In de loop van de middag varen we door naar Urk.

Dag 5, vrijdag

Vanuit de haven van Urk organiseren we ’s morgens een excursie naar Schokland. Nog zo een plek dat historisch verweven is met de geschiedenis van de Zuiderzee.

’s Middags varen we dan weer door naar Lelystad waar we de reis afronden.

Reisinformatie

Datum: 24 t/m 28 juli 2023
Prijs: € 995,- p.p. op basis van een tweepersoonshut / kamer
€ 1195,- p.p. op basis van een eenpersoonshut/kamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vaartocht, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, gidsen inbegrepen.
Vertrek: vanaf Lelystad

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.