We maken deze reis per trein. Comfortabel en een prachtig zicht op het Javaanse landschap. De trein vertrekt om half negen uit Bandung en is om vier uur ‘s middags in Yokjakarta. Toch zagen wij vanuit de trein de zonsondergang op het mooiste deel van Java.

Uit het hotel met taxi’s naar het station. Gereserveerde zitplaatsen, ruim, comfortabel, airco, wat wil je nog meer. Vanuit Bandung kom je al vrij snel in het gebergte. Prachtige vergezichten, de rijstvelden op terrassen met hier en daar een eenzame werker. Java zoals je Java voorstelt.

Wel ging de trein langzamer rijden en stond al gauw langdurig stil. Verderop was een dag ervóór een grote aardverschuiving geweest.  Minder capaciteit, treinen moeten op elkaar wachten. Toen we (eindelijk) langs de plek deze onheils kwamen zagen we het natuurgeweld. Grote stukken aarde omlaag gestort, grote scheuren in de grond, bomen ontworteld. Toch wel heel indrukwekkend. Ruim 6 uur vertraging, maar iedereen in dit land neemt dat rustig op. Wanner de trein weer lang stil staat, meestal toch wel bij een station maken de mensen een wandelingetje, roken een sigaret en maken een praatje. Op een gegeven moment klinkt er een geluidssignaal en iedereen klimt weer op z’n gemak in de trein. Met een luide toeter rijdt de trein dan weer een stukje. Een warme lunch konden we krijgen in de trein en later, als troost voor de vertraging kregen we van lieftallige treinstewardessen een flesje water en een pak crackers. Zo kwam het dat wij vanuit de trein een prachtige zonsondergang zagen boven de sawa’s. Prachtige kleuren die tijdens de korte schemering steeds van tint veranderen. Een prachtige treinreis. Het laatste deel in het donker. Uiteindelijk waren we om 10.00 uur in ons hotel.